top of page
Aslı Özge

HAKKIMDA

Aralık 1983’de İzmit’te doğdum. Lise 2’ye geçtiğim yaz sonuna kadar İzmit’e bağlı küçük bir kasabada, Değirmendere’de yaşadım. Lise 2’ye geçtiğim yaz, 1999 Marmara depremine denk gelen yazdı. Hayatımın yönü tamamen değişmiş, onlarca arkadaşımı ve öğretmenimi kaybetmiştim. Orada yaşayan bir sürü aile gibi biz de depremden sonra Değirmendere’den ayrıldık. Biz, İstanbul’a gelenler arasındaydık.  

 

Lise 2 ve 3. sınıfları İstanbul’da bitirdikten sonra, çok isteyerek, psikoloji okumaya karar verdim. Depremden sonra hissettiğim çaresizlik bende “bir şeyler yapmalıyım” düşüncesini tetikliyordu.​​

 

Deprem sonrası başladığım yeni okulumdaki sınıf arkadaşlarımdan birinin bana daha o zamanlar “Sen benim psikoloğumsun,” dediğini hiç unutmam. Her insanın hayata gelmesinin bir nedeni vardır, benim var olma nedenim de buydu sanki. İçimdeki ses daha o zamanlarda bana hep bunu söylüyordu. O nedenle üniversite ve bölüm tercihlerinin yapılacağı akşam tuvalete girip gizlice tercihlerimin yerini değiştirmiş ve ilk tercihimi Koç Üniversitesi, Psikoloji bölümüne çevirmiştim. Hayatımda verdiğim en doğru kararlardan ilki bu olsa gerek…​

 

2001 yılında Koç Üniversitesi’ne başladım. Üniversite hayatım boyunca akademik asistanlıklar yaptım, çocukların dil gelişimi üzerine çalışmalar gerçekleştirdim, çok değerli hocam Prof. Dr. Aylin Küntay ile Koç Üniversite’nin çocuk dil gelişim laboratuvarını kurarken ben de oradaydım. Bitirme proje danışmanım Prof. Dr. Sami Gülgöz’le ölüm, travma ve etkileri üzerine beraber çalışmıştık. Bana “Aslı, bu proje ya çok iyi olacak ya da fena çuvallayacaksın, biliyorsun değil mi?” dediği an daha dün gibi. Çok iyi bir proje olmuş ve benim için yüksek lisans başvurumda içi dopdolu bir referans mektubu yazmıştı. Dahası, o projeyle daha henüz öğrenciyken İspanya'da düzenlenen 9. Avrupa Psikologlar Konferansı'nda panel sunumu yapmaya hak kazanmıştım. 2006 yılında ise İngiltere’de University of Reading’de Gelişimsel Psikopatoloji (MSc. Developmental Psychopathology) alanında yüksek lisansıma başladım. İngiltere’ye gitmeden önce, yani mezun olduğum senenin yazında ise otizmli çocuklarla çalışmaya başlamıştım. Aura Psikoterapi Sanatla Tedavi ve Eğitim Merkezi’nde Dr. Nevin Eracar’ın düzenlediği gönüllü kamplara katılmış, yine çocuklara ve onların gelişimine çevirmiştim yüzümü.​

 

Yüksek lisansım sonrası hemen Türkiye’ye döndüm ve Koç Üniversitesi’nde yeniden asistanlığa başladım. Doktora mı yapsam, bir klinikte psikolog mu olsam, yoksa kurumsal hayata mı girsem arasındaki gidiş gelişlerim beni o dönem bazı mecburiyetlerden kurumsal hayata yönlendirdi ve tüketici davranışlarını inceleyen ve araştırmalar yapan uluslararası bir şirkette enteresan bir serüvene başladım. Bu serüven yaklaşık 11 sene sürdü. 2008 yılında bir Amerikan şirketinde kurumsal hayata girmiş, ardından bir Fransız şirketine geçmiş, oradan da artık dünyanın en büyük pazar araştırma şirketinde çalışan bir kadın olmuştum. İnovasyon direktörüydüm, şirket arabam, güzel bir maaşım, keyifli “yan haklarım” vardı. Ancak mutsuzdum.​

 

Sürekli koştuğum, sabahlara kadar çalıştığım, özümden koptuğum, kendimi “tam” sandığım o 11 seneden sonra, 35 yaşımda kanser olduğumu öğrendim. O yaz, ameliyat ve tedaviler derken kendimde bir şey farkettim. Hiç isyan etmiyordum. Zihnimde tek bir soru vardı: Bu durum bana bir şey anlatıyor ama ne?

 

Mutsuzluklarımı mutluluğa çevirebilecek tek gücün bende olduğuna artık emindim...  

 

Önce kanseri yendim.​

 

Ve sonra kurumsal hayata veda ettim.

 

Çünkü benim zaten çok güzel bir mesleğim vardı. Çünkü içimdeki ses beni hep oraya yönlendiriyordu. Çünkü bunca sene aklım, yüreğim, kalbim eğitimini aldığım mesleğimde kalmıştı…  

 

O sene kitaplarımı yeniden çıkardım ve bana kendi yaşam sürecimde de çok iyi gelen EFT (Emotional Freedom Technique) ve NLP (NeuroLinguistic Programming) eğitimlerimi tamamladım. Aldığım eğitimlere kendi bilgilerimi ve bakış açımı da eklemiş ve çok hızlı bir şekilde muhteşem bir yolculuğa başlamıştım bile. 

 

Şimdi ise danışanlarımla onların dönüşüm hikayelerini beraber yazıyoruz. Onlar kullandığım tekniklerle kendilerini ve potansiyellerini fark ettikçe güçleniyor, dönüşüyorlar. İçlerindeki “o küçük çocukla” buluştuklarında, asıl meselenin onun “tam” ve “tamam” olması olduğunu anlıyorlar.

Beraber gülüp, beraber ağlayıp, beraber şaşırıyoruz çocukken aldıkları kararlara. Ve o kararların şimdi’lerini nasıl etkilediğine her seferinde hayretle ama gülümseyerek bakıyoruz.  

 

Kapımdan giren neredeyse herkesin söylediği ortak cümle: “Aslı ben artık iyi olmak istiyorum” cümlesi. İyi olma haline giderken, önce ne ile “uğraştığınızı” bilmeniz gerekiyor - çözülmemiş o travmanızı bulmaktan bahsediyorum. Yani hissettiğiniz o duygunun kök nedenini keşfetmek... Bunun içinse her şeyden önce içinizdeki çocuğu görmeniz ve mutlaka onu duymanız gerekiyor… 

 

Sevgilerimle,

Uzm. Psk. Aslı Özge (Yılmaz) Yaşargil​​​​            ​

 

 

Eğitim

2006-2007

University of Reading, Reading, United Kingdom

Yüksek Lisans (MSc), Gelişimsel Psikopatoloji (Developmental Psychopathology)                

 

2001-2006

Koç Üniversitesi, İstanbul 

Lisans (BA), Psikoloji

Asistanlık (2003-2006): Prof. Dr. Aylin Küntay ve Çocuk Dil Gelişimi Projeleri

Vehbi Koç Onur Listesi Ödülü (2005 ve 2006)

Dekanlık Onur Listesi Ödülü (2002 ve 2004)  

 

Katıldığım Eğitimler ve Atölyeler 

Uzmanlara Özel, Yetişkinlerde Travma ile Çalışma, Eğitmenler: Uzm. Psk. Filiz Kaya ve Psk. Dr. Özge Altan Aytu

Afet Sonrası Psikolojik İyileşme Becerileri, Eğitmenler: Uzm. Psk. Filiz Kaya ve Psk. Dr. Özge Altan Aytu

Duygular ve Duygu Koçluğu, Eğitmenler: Uzm. Psk. Filiz Kaya ve Psk. Dr. Özge Altan Aytu

Porno Kültüründe Çocuk Yetiştirmek, Eğitmen: Dr. Gail Dines

Çocuklar ve Duyguları, Eğitmenler: Dr. Joni Parthemer ve Dr. Beth Goss

İlişki Şiddeti, Eğitmenler: Uzm. Psk. Filiz Kaya ve Psk. Dr. Özge Altan Aytu

İlişki Ustaları: Mutlu İlişkilerin Formulü, Eğitmenler: Uzm. Psk. Filiz Kaya ve Psk. Dr. Özge Altan Aytu

Polivagal Teori, Eğitmen: Dr. Stephen Porges

Somatik Kaynaklarla Stabilizasyon, Eğitmen: Dr. Jennifer Gardner

Kriz ve Baş Etme, Eğitmen: Prof. Dr. Önder Kavakçı

Ruh Sağlığı Çalışanlarına Yönelik Psikolojik İlk Yardım ve Psikoeğitim, Eğitmen: Prof. Dr. Özlem Karaırmak

Aşkı Bulmak: Partner Seçimi, Eğitmenler: Uzm. Psk. Filiz Kaya ve Psk. Dr. Özge Altan Aytu

Yakın İlişkilerde Kıskançlık, Eğitmen: Psk. Dr. Özge Altan

Gottman Çift Terapisi II. Düzey, Eğitmenler: Uzm. Psk. Filiz Kaya ve Psk. Dr. Özge Altan Aytu

Gottman Çift Terapisi I. Düzey, Eğitmenler: Uzm. Psk. Filiz Kaya ve Psk. Dr. Özge Altan Aytu

Neuro Linguistic Programming Practitioner (NLP Uygulayıcı Eğitimi), Yeditepe Üniversitesi

Emotional Freedom Technique Practitioner (EFT Uygulayıcı Eğitimi), Yeditepe Üniversitesi

9th European Congress of Psychology (9. Avrupa Psikologlar Kongresi), Granada, İspanya. İlk Ölüm Deneyimlerinin, Kişinin Ölüm Tutumlarına Etkisi Panel Sunumu.

 

bottom of page